Главни мени

childrens day 2014 6283209495019520 hpwikipediayoutube giftsministarstvo prosvete2345kreativaanotologija

Матурска екскурзија

 

Наше Лајање на звезде

За двадесет година бићеш више разочаран стварима које ниси урадио него онима које јеси. Зато исплови из сигурне луке. Откривај, сањај, истражуј!”(Марк Твен).

Ученици осмог разреда наше школе запловили су из своје сигурне луке тог кишовитог новембарског дана. Испред аутобуса шепурили су се разнобојни кишобрани, испод којих су се крили забринути погледи родитеља. Посада и путници брода својим осмесима најављивали су узбудљиву пловидбу. Мало после седам часова, кренули смо на своје матурско путовање, на коме смо, иако неки нису у то веровали, били на висини задатка, прави матуранти. Кишни дан бојили смо осмесима. Најпре смо посетили Смедеревску тврђаву, ремек-дело Бранковића настало у ХV веку, један од најзначајних споменика средњовековне културе. Чули смо причу о једанестогодишњем грађењу, о животу на двору, борби са Турцима. Прошетали смо доњим делом тврђаве. Севали су блицеви и осмеси и тако пркосили киши и ветру.

eks 3

Након тврђаве Виминацијум, археолошко налазиште, које осваја обимом свог садржаја. Видели смо некрополу и фреске старе милионима година, упознали смо мамуткињу Вику и њене другаре, прошетали се амфитеатром, посетили римске терме. На крају, били смо гости научно-истраживачког центра, изграђеног по узору на луксузне римске виле. У склопу центра налази се ресторан у коме гости могу уживати у храни из римског периода, али се, с обзиром на реткост неких намирница које су потребне за припремање ових јела, морају раније најавити.

eks 5

Праћени кишом наши матуранти наставили су своју пловидбу. Под капуљачама и кишобранима прошетали смо поред Сребрног језера. Нажалост, сунце је недостајало да би ово место оправдало своје име. Кажу посетиоци да је један од најлепших призора које су икада видели осунчано (сребрно) Сребрно језеро. После шетње, црвених носића и румених образа, у удобним и топлим седиштима аутобуса кренули смо према хотелу Лепенски вир, у Доњем Милановцу.

Иако нас на рецепцији није дочекало насмејано лице, наши осмеси су то надоместили. Сместили смо се по собама, вечерали у ресторану, па правац у дискотеку. Уз звуке наших музичких жеља ђускало се дo мало после поноћи, а онда су наше Пепељуге и принчеви наставили журке по својим собама. Неки су будни дочекали зору, међусобно се утркујући ко може дуже да издржи. Било како било, сутра у пола девет ујутру сви су већ били на доручку. У пола десет кренули смо пут Хидроелектране Ђердап, која нас је освојила својом грандиозношћу. Већина нас посетила је овај комплекс по први пут. Чула је причу о римској историји овог краја, Трајановом путу и изграњи ове хидроелектране. Видели смо и Трајанову таблу која сведочи о томе да је Дунавом први пут запловила римска флота на челу са царом Трајаном. Са галерије имали смо поглед на производни део. Ко зна можда ће неко од ових дечака или девојчица бити део ове велике приче!

eks 20

Након Ђердапа, праћени сунцем, кренули смо до хотела. Успут смо имали прилику да видимо и фотографишемо уклесан портрет римског имератора Децебела, који је рођен на територији Румуније, па његов портрет краси румунску обалу Дунава.

После ручка, у жељи да искористимо сунчеве зраке, огрејемо се и направимо осунчане фотографије, кренули смо ка центру Доњег Милановца. Прошетали смо кејом. Дивили се несагледивом Дунаву, који овде, у овом крају Србије, може да стане раме уз раме са било којим светским морем. Испраћени звуцима таласа и фијуцима ветра, наставили смо шетњу. У пријатном амбијенту Туристичког центра пронашли смо поклончиће за оне који нас нестрпљиво чекају код куће. Уз лагану шетњу и 115 степеника стигли смо до хотела.

Увече опет дискаћ, али истина, овај пут, бирали смо и друге садржаје, пижама парти, билијарски турнир... Мањи је број оних који су будни дочекали зору, него претходне ноћи.

Следећег јутра, после доручка, у групама од петнаест, ученици су посетили спа-центар у хотелу и тако у релаксирајућој и опуштеној амосфери учврстили стара и остварили нова пријатељства.

Након ручка наше лађе су запловиле Дунавом до Лепенског вира. Упознали смо се са овим праисторијским локалитетом, најпре кроз петнаестоминутни филм, а затим и разгледањем музеја, као и реконструисане куће из тог периода.

eks 23

Полако напуштајући крај где је Дунав и најшири и најдубљи, а на једном месту и најужи, уз сунце, које је сметало само оним најупорнијим неспавачима у претходним ноћима, а нама осталима грејало душу, кренули смо ка Шиду. Наставници су, признајем, били срећни што се ова узбудљива авантура приводи крају, с обзиром на одговорност коју свака екскурзија собом носи. Ученицима је управо због тог краја било жао.

Заједнички утисак и једних и других је следећи: Била је ово права матурска екскурзија! Можда је било и лајања на звезде, али нека, сада је време за то.

Као капетан лађе одељења VIII-4, захваљујем се свим ученицима-члановима посаде и својим колегама-капетанима, али и родитељима (врховним капетанима) који су нам омогућили ово путовање. Будите поносни на своју децу, имате и због чега!

Јована Давидовић

Погледајте ФОТОГРАФИЈЕ.

Бројач посета

1349779

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

vezbanka aniklikni bezbednoopismeni sesvetosavsko zvoncepolicajackrokotaksta je bilo danaspasriznica znanja