Главни мени

childrens day 2014 6283209495019520 hpwikipediayoutube giftsministarstvo prosvete2345kreativaanotologija

Летња научна школа у Петници

 

 

ДВЕ УЧЕНИЦЕ НАШЕ ШКОЛЕ ПОЗВАНЕ СУ НА

„ЛЕТЊУ НАУЧНУ ШКОЛУ“ У ПЕТНИЦУ

 

Ученице седмог разреда:

Јелена Божин из Бачинаца и

Душица Валентировић из Шида,

позване су на „Летњу научну школу“ у Петницу. Право пријављивања на ЛНШ имали су ученици који тренутно похађају 7.  разред и који показују изразито високу склоност и заинтересованост за науку и истраживачки рад, самосталност и самоиницијативност у раду, који владају школским градивом и који су психофизички у стању да две недеље проведу без надзора родитеља у новој и другачијој средини са вршњацима које до тада нису познавали. Укупан број места ограничен је на 80 и сваке године се за овај програм пријављује неколико пута више кандидата од расположивих капацитета!     

Летња научна школа је специјалан програм кога Истраживачка станица Петница успешно реализује преко тридесет година. Намењен је ученицима седмог разреда који далеко одскачу од вршњака и који нису само паметни и заинтересовани, већ и самостални, креативни и слободни у комуникацији, као и способни да се одвоје од родитеља и познатог друштва да би у једном новом и другачијем амбијенту провели две недеље.

Број места полазника Летње научне школе је ограничен. Конкуренција је велика, а при избору се не фаворизују аутоматски победници разних такмичења и смотри. Систем селекције је такав да сваку пријаву прегледа неколико независних стручњака и независно оцењује различите параметре као што је степен заинтересованости, предзнање, писменост и општа култура, комуникативност, самосталан рад итд.).

Програм у себи кондензује неке садржаје и методе који се у Петници примењују у програмима намењеним средњошколцима и студентима. Зато је ово програм веома високе селективности – за стварно изузетне који могу да пратите програм који је интензиван и на вишем нивоу од уобичајеног рада у школи. Програм ће обухватити области као што су археологија, биологија, астрономија, хемија, географија, геологија, физика, електроника, математика, лингвистика, историја, психологија и друге укључујући теоријски и практичан рад, излете и рад у кабинетима и лабораторијама.

Циљ ЛНШ није да се неке ствари науче, колико да полазници стекну представу о различитим важним областима, методама и задацима савремене науке. У реализацији програма ЛНШ учествоваће више научних и стручних сарадника ИС Петница.

 Припремила Горана Гњидић

Бројач посета

1334022

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

vezbanka aniklikni bezbednoopismeni sesvetosavsko zvoncepolicajackrokotaksta je bilo danaspasriznica znanja