Главни мени

childrens day 2014 6283209495019520 hpwikipediayoutube giftsministarstvo prosvete2345kreativaanotologija

Јунаци из првог српског устанка

 

Петаци и јунаци из Првог српског устанка

      Србија је земља богате историје, земља ратника и јунака спремних да за слободу свога народа и живот дају.

      Након Маричке и Косовске битке српски народ доспео је под турску власт. Пет дугих векова без слободе окончано је  Првим и Другим српским устанком.

      Иако је ратничка историја Србије и након ових устанака наставила да пише своје странице, то није имањило њихов значај.

     Ове и бројне друге историјске догађаје не смемо заборавити.

У спомен на Први српски устанак као велики историјски догађај и јунаке који су у њему учествовали, ученици одељења V-3 заједно са наставницом српског језика Јованом Давидовић у пријатном амбијенту школске библиотеке одржали су три школска часа. Велику подршку пружила им је и библиотекарка Биљана Миланковић-Видић.

Ученици су се поделили у три групе. Свака група добила је своју тему истраживања.

Прва група бавила се Првим српским устанком уопштено, друга Карађорђем, а трећа Јунацима из првог српског устанка. Ученицима су на располагању биле бројне књиге из школског библиотекарског фонда, као и интернет претраживање.

Први час подразумевао је сакупљање потребних података, други израду зидних новина, а трећи представљање резултата до којих су групe дошле, као и читање одломка из Житија Ајдук Вељка Петровића, које је написао Вук Стефановић Караџић. На крају трећег часа ученици су исказали своје задовољство оваквим начином рада, а наставница ученичким приступом раду.НОбе стране су пожелеле да се сличне активности што пре понове. Изложбу са зидним новинама које су настале на овим часовима имаће прилику да виде и сви заинтерсовани ученици, наставници и родитељи.

      
      

По осмесима на лицима са којима су напуштали библиотеку чини се да им овакво дружење са књигом и историјом заиста пријало. Приближили смо их књизи. Широм отворили врата библиотеке која нашој школи даје душу јер као што каже Цицерон: „Направити билиотеку у кући, значи подарити јој душу”.

Надамо се да ће у будућности наше полице красити научна и књижевна дела са именима ових малишана који су у протеклим данима вредно радили на свом задатку.

Joвана Давидовић

         

Припремила Јована Давидовић

Бројач посета

1334012

Календар

No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

vezbanka aniklikni bezbednoopismeni sesvetosavsko zvoncepolicajackrokotaksta je bilo danaspasriznica znanja